Ketóza není jenom o bílkovinách a sacharidech. Na co dále myslet?

Ketóza

Ketonová nebo též nízkosacharidová dieta je velkým hitem. Je založena ne snížení příjmu bílkovin, díky čemuž v těle vznikne takzvaná ketóza. Ta je založena na tom, že tělo z nedostatku sacharidů hledá jiné zdroje energie. A ty samozřejmě nachází. Jsou uloženy v tucích, které jsou poměrně bohatým zdrojem energie i při aktivním životním stylu. Tím, jak jsou využívány, jsou také spalovány. Omezení sacharidů však není jedinou věcí, na kterou při změně stravy myslet.

Ketóza vyžaduje i zvýšení dávky bílkovin

Není to jenom o sacharide. Aby v těle vše probíhalo tak jak má, je třeba zajistit i dostatečný příjem bílkovin. Jejich množství by mělo překračovat standardní doporučenou dávku, kterou je asi 0,8 gramů na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Díky bílkovinám bude ketóza nejenom nadále probíhat, jak má, ale dojde také k ochraně svalů. Ani ne tak před poškozením, ale spíše před tím, aby tělo nečerpalo energii z nich, a tak nedocházelo k úbytku svalové hmoty.

Navodit stav kterým je ketóza by nemělo znamenat strádání

Mnoho lidí si myslí, že omezením sacharidů musí nutně dojít i k výraznému omezení jídelníčku. To není až tak úplně pravda. Ketóza neznamená, že budeme strádat. Ani to není správné. Na vše je třeba pohlížet jako na změnu stravovacích návyků, kdy jsou sacharidy nahrazeny bílkovinami. Jinak by mělo platit vše, co je spojeno se zásadami správného a také zdravého stravování. V jídelníčku by tak měla být třeba vláknina, měly by zde být zdravé tuky, stejně jako nelze zapomínat na minerály a vitamíny. Dodávat vše potřebné se zajištěním optimální kalorické hodnoty a omezením sacharidů není až tak nic složitého. Maso a ryby, vhodná zelenina a řada mléčných výrobků jsou kombinací, kdy tělu dodáme vše potřebné i bez toho, abychom do těla hrnuli cukr a ketózu jakýmkoliv způsobem narušovali.